ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της θλίψης θέλουμε να σας παράσχουμε μία μικρή βοήθεια με τις κατωτέρω πληροφορίες, για να μπορέσετε να διευθετήσετε όλα τα απαραίτητα θέματα.

Είμαστε κοντά σας με συμβουλές και πράξεις και θα θέλαμε να σας συνοδεύσουμε καθ΄ όλη την πορεία αυτή.

Ένας Μικρός Οδηγός για την περίπτωση του πένθους:

Όταν υπάρξει το συμβάν του θανάτου, θα πρέπει να ειδοποιηθεί πρώτα ένας ιατρός, ο οποίος θα πιστοποιήσει το θάνατο.

Στη συνέχεια θα ενημερωθεί το γραφείο Τελετών της επιλογής σας (Ελληνικό γραφείο τελετών Άλφα – Ωμέγα) προκειμένου να συμφωνηθεί ένα ραντεβού παροχής συμβουλών και ενδεχομένως για να πραγματοποιηθεί η παραλαβή του αποβιώσαντος ή της αποβιώσασας.

Κατά τη συνάντηση για την παροχή συμβουλών από το γραφείο Τελετών θα πρέπει να έχετε τα κατωτέρω δικαιολογητικά (εάν είναι εφικτό):

– Ταυτότητα ή διαβατήριο του /της αποβιώσαντα/σας

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,

– ή Ληξιαρχική πράξη γάμου,

– Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως,

– Ληξιαρχική πράξη θανάτου του / της συζύγου ( στην περίπτωση απώλειας του ενός εκ τον δύο συζήγων)

– Δικαστική απόφαση διαζυγίου (στην περίπτωση που ο αποβιώσας ή η αποβιώσασα είναι διαζευγμένος ή διαζευγμένη)

– Ληξιαρχική πράξη τέκνων που δεν έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους

(Ανήλικα)

Για τους Έλληνες που ζουν χρόνια στην Γερμανία χρειάζονται τα παρακάτω:

– Πιστοποιητικά συνταξιοδότησης για να ενημερωθεί ο ασφαλιστικός φορέας για τη διακοπή παροχής σύνταξης, σύνταξης χηρείας, σύνταξης λόγω ανικανότητας βιοπορισμού, επικουρικής σύνταξης, επιδόματος τέκνων .

-Ασφάλιση υγείας ενδεχομένως κάρτα υγείας.

Κατά βάση έχει την δυνατότητα να επιλέξετε το γραφείο τελετών της εμπιστοσύνης σας (κατά προτίμηση Άλφα –Ωμέγα).

Στην περίπτωση αυτή δεν δεσμεύεστε από τον τόπο θανάτου, ταφής ή κατοικίας, ακόμη και αν από τρίτους ήδη ανατέθηκε η εντολή μεταφοράς της σορού σε ένα

Γραφείο.

Όταν ο θάνατος επέλθει στην οικία:

•Ειδοποιήστε τον οικογενειακό ιατρό, ο οποίος θα εκδώσει το πιστοποιήτικο θανάτου. Εάν δεν μπορέσετε να τον βρείτε, τότε παρακαλουμε επικοινωνήστε με το 112 και ζητήσετε να έρθει ο ιατρός επειγόντων περιστατικών.

•Το επόμενο βήμα σας είναι να ενημερώσετε εμάς. Μπορείτε να μας βρείτε τηλεφωνικώς 365 ημέρες το χρόνο και όλο το24ωρο. Θα συζητήσουμε μαζί σας για κάθε περαιτέρω ενέργεια.

•Παρακαλώ αφήστε το πιστοποιητικό θανάτου στον αποβιώσαντα/στην αποβιώσασα. Στη συνέχεια θα το λάβει το προσωπικό μας, που θα μεταφέρει τη σορό.

•Παρακαλούμε ετοιμάστε ήδη την ενδυμασία που θα φορέσουμε στον αποβιώσαντα /στην αποβιώσασα. Σήμερα δεν είναι πλέον απαραίτητο «το μαύρο κοστούμι ή η μάυρη ενδυμασία». Η ενδυμασία πρέπει να αντανακλά τον ατομικό χαρακτήρα του αποβιώσαντος /της αποβιώσασας. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό για σας να ετοιμάσετε τα ρούχα του νεκρού, τότε μπορούμε να σας προσφέρουμε εναλλακτικά το λεγόμενο«σάβανο».

•Φυσικά μπορείτε να θρηνήσετε το νεκρό στην οικία μέχρι και 36 ώρες, εμείς θα διευθετήσουμε όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό.

Όταν ο θάνατος

επέλθει στο νοσοκομείο ή σε οίκο ευγηρίας:

• Ο αρμόδιος ιατρός / θεράπων ιατρός εκδίδει το πιστοποιητικό θανάτου.

•Το επόμενο βήμα σας είναι να ενημερώσετε εμάς. Μπορείτε να μας βρείτε τηλεφωνικώς 365 ημέρες το χρόνο και όλο το24ωρο. Θα συζητήσουμε μαζί σας για κάθε περαιτέρω ενέργεια που θα αναλάβουμε εμείς.

•Παρακαλώ αφήστε το πιστοποιητικό θανάτου στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια θα το λάβει από τη γραμματεία του νοσοκομείου το προσωπικό μας που θα μεταφέρει τη σορό.

•Παρακαλούμε ετοιμάστε ήδη την ενδυμασία που θα φορέσουμε στον αποβιώσαντα /στην αποβιώσασα ή φέρτε την μαζί σας στη συζήτηση που θα κάνουμε για την τελετή της κηδείας. Σήμερα δεν είναι πλέον απαραίτητο «το μαύρο κοστούμιή η μαύρη ενδυμασία». Η ενδυμασία πρέπει να αντανακλά τον ατομικό χαρακτήρα του αποβιώσαντος /της αποβιώσασας. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό για σας να ετοιμάσετε τα ρούχα του νεκρού, τότε μπορούμε να σας προσφέρουμε εναλλακτικά εμείς.

.

Albert-Roßhaupter Str.78

81 369 München

Tel: 0 89 500 777 00

Fax: 089 500 777 01

München 0049 15 14 13 000 13

Düsseldorf 0049 17 62 40 961 34

Stuttgart 0049 15 14 13 000 16

Frankfurt 0049 15 16 60 224 21

Berlin 0049 15 14 13 007 07

Mail: [email protected]