Κάποιος απεβίωσε / Κανονες συμπεριφορας

Ένας συγγενής, φίλος ή γνωστός απεβίωσε. Ίσως το διαβάσατε στην εφημερίδα, το ακούσατε από άλλους ή λάβατε μία επιστολή. Και τώρα? Πάρτε τον χρόνο, να οργανώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα και αφήστε την θλίψη σας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανταποκριθείτε στα άσχημα νέα και να εκφράσετε την θλίψη σας. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι για τους συγγενείς ένα σκληρό πλήγμα και όσο κι αν είναι δύσκολο –βοηθάτε τους πενθούντες, συμμετέχοντας στον πόνο τους. Είναι πραγματικά αδιανόητο να μην ανταποκριθείτε στην είδηση του θανάτου, ακόμη και αν τούτο δεν αντιτίθεται στην συνείδησή σας, δεν θα βοηθούσε τους πενθούντες και θα έδινε την εντύπωση της έλλειψης ευαισθησίας.

Πώς εκφράζω σωστά τα συλλυπητήρια μου;

Μία γενική απάντηση δεν υπάρχει.

Εάν ήσασταν ένας κοντινός φίλος ή συγγενής του αποβιώσαντος προσώπου, θα επισκεφθείτε προσωπικά τους συγγενείς και θα προσφέρετε την βοήθειά σας. Εάν ήσασταν συνάδελφος και δεν γνωρίζετε τους πενθούντες, περιοριστείτε ίσως στην συμμετοχή σας στην κηδεία. Η αντίδρασή σας θα εξαρτηθεί από την σχέση σας με τον θανούντα, τους πενθούντες και κυρίως από την προσωπικότητά σας.

Ο θάνατος ενός γνωστού ή αγαπημένου προσώπου είναι μια ακραία κατάσταση, κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με ασυνήθηστες ερωτήσεις. Είστε αναγκασμένοι να επικοινωνήσετε με άλλους πενθούντες / επιζώντςε με έναν για σας εντελώς ασυνήθιστο τρόπο. Πώς να χαιρετήσουμε κάποιον, που μόλις έχασε ένα αγαπημένο του

πρόσωπο; Πώς διατυπώνω καλύτερα τον δικό μου πόνο ;Να μιλήσετε δυνατά ή να γελάσετε ; Δεν υπάρχουν δεσμευτικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν:

– Να αποφεύγετε τυπικές φράσεις. Μην επιβαρύνεται τους πενθούντες με κενά λόγια, όπως για παράδειγμα «θα ξαναγίνουν όλα καλά». Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι που αρμόζει κατάλληλα, τότε καλύτερα να σιωπήσετε. Μια ματιά, μια χειραψία ή μια αγκαλιά συχνά λέει πολλά.

– Εάν γράψετε μία συλλυπητήρια επιστολή, χρησιμοποιείστε απλό λευκό χαρτί και έναν απλό φάκελο. Γράψτε την επιστολή χειρόγραφα.

– Συντάξτε την συλλυπητήρια επιστολή αμέσως μετά την ενημέρωση σας για τον θάνατο

– Μην χρησιμοποιείσετε προεκτυπωμένες κάρτες αλλά ούτε και υποδείγματα συλλυπυτήριων ευχών – – να αναφερθείτε προσωπικά στον θάνατο του προσώπου.

– Σκεφτείτε τι και πώς θέλετε να πείτε κάτι, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των πενθούντων

– Μην επιχειρήσετε να σχετικοποιείσετε το συμβάν, αλλά βοηθείστε στο πένθος με την προσωπική σας παρηγοριά

– Μην αναφερθείτε σε ιδιωτικά και προσωπικά γεγονότα, τα οποία δεν συνδέονται με την θανούσα/τον θανόντα

– Να εκφράσετε τα συλλυπητήρια σας κατά προτίμηση προσωπικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στενούς συγγενείς ή γνωστούς

Επικήδεια τελετή / Ταφή

Σεβασμός και συμπόνοια

Εάν έχετε την δυνατότητα, να εμφανιστείτε στην κηδεία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσετε την συμπαράστασή σας και να δείξετε σεβασμό για τον αποβιώσαντα.

– Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα και προσπαθήστε να είστε εκεί νωρίτερα, ίσως 10 έως 15 λεπτά νωρίτερα. Δεν πρέπει να αργήσετε

– Απενεργοποιείστε έγκαιρα το κινητό σας τηλέφωνο, στην ιδανική περίπτωση μην το πάρετε καθόλου μαζί σας

– Κατά την διάρκεια της επικήδειας τελετής, της πορείας προς τον τάφο και της ταφής μην συζητάτε με τους άλλους επισκέπτες της κηδείας, στο τέλος της τελετής υπάρχει αρκετός χρόνος

– Να φοράτε σκούρα ενδυμασία, στην ιδανική περίπτωση ένα σκούρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα. Τα είδη πιλοποιίας είναι για τους άντρες ταμπού, οι γυναίκες μπορούν να φορούν να ένα διακριτικό καπέλο. Δεν είναι αναγκαίο τα παιδιά να

είναι ντυμένα στα μαύρα, αλλά και εδώ είναι επιθυμητά τα μουντά χρώματα

– Να έχετε επίγνωση του γεγονότος, ότι η ταφή είναι η τελευταία κοινή στιγμή των επιζώντων με τον αποβιώσαντα, η ευπάθεια και ο πόνος αυτό το χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα μεγάλοι. Συνεπώς, να αυτοσυγκρατηθείτε και να αποφύγετε τις συλλυπητήριες εκφράσεις, τα λόγια παρηγοριάς και τις αγκαλιές

– Για ένα ενδεχόμενο γεύμα ή καφέ μετά την κηδεία θα γίνει ρητά ξεχωριστή πρόσκληση, δηλαδή χωρίς αυτή την πρόσκληση, δεν θα πρέπει να εμφανιστείτε. Μία τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται για να γίνει η μετάβαση από το πένθος στην ομαλότητα, από το θάνατο στη ζωή. Εδώ έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε με τους άλλους επισκέπτες τις καλές σας αναμνήσεις σχετικά με το νεκρό, να κλάψετε και να γελάσετε.

Ενδυμασία κηδείας: Ο θρήνος δεν γίνεται πλέον μόνο στα μαύρα.

Μαύρο είναι το πιο κλασικό και πιθανώς ακόμα το πιο συνηθισμένο χρώμα που επιλέγει κανείς για την ενδυμασία του σε μία κηδεία. Ανήκει σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για το πένθος πλέον στους «κανόνες καλής συμπεριφοράς» και δείχνει σεβασμό και μετριοπάθεια στον αποβιώσαντα / στην αποβιώσασα. Όμως πιο σημαντικό από το χρώμα είναι όλο και περισσότερο οι επιθυμίες του αποβιώσαντος / της αποβιώσασας καθώς και η επιλογή της δικής του ενδυμασίας.

Καμία αυτοπαρουσίαση

Το χρώμα δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει κανείς να επιλέξει την ενδυμασία. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να δει κανείς το θλιβερό αυτό γεγονός, ως χώρο αυτοπαρουσίασης. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, σίγουρα για κάποιους παραβρισκόμενους είναι η ματαιοδοξία τους σημαντικότερη από την θλίψη και την παρουσία, για να αποτίσουν φόρο τιμής και σε άλλα μέλη της οικογενείας. Οι γυναίκες θα πρέπει συνεπώς σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να

φορέσουν βαθύ ντεκολτέ και κοντές φούστες ή φορέματα. Επίσης δεν είναι κατάλληλα σε αυτές τις περιπτώσεις ρούχα με γυαλιστερά διακοσμητικά, με πούλιες και διακοσμητικά καρφιά σε ρούχα ανδρών. Οι άνδρες θα πρέπει εκείνη την ημέρα ακόμη και αν κάνει ζέστη να προτιμούν να φορούν τουλάχιστον μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα. Είτε άνδρας είτε γυναίκα που φοράει κάλυμμα κεφαλής, αυτό ισχύει χωρίς εξαίρεση για όλους τους παρευρισκόμενους στην κηδεία, θα πρέπει να απομακρύνουν το κάλυμμα από το κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της κηδείας. Ακόμη και η επιλογή του κοσμήματος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αυτοσυγκράτηση.

Επιθυμίες του αποβιώσαντος / της αποβιώσασας και των μελών της οικογενείας

Ακόμη πιο σημαντικό από τις δικές σας επιθυμίες σχετικά με την επιλογή της ενδυμασίας και των λουλουδιών είναι οι επιθυμίες του αποβιώσαντος / της αποβιώσασας, που μπορεί να εξέφρασε όσο ζούσε. Εάν δεν έχει γίνει αυτό, μπορείτε να βρείτε συχνά στην πρόσκληση κηδείας κάποια ένδειξη για την επιλογή του χρώματος και της ενδυμασίας. Έτσι, μερικές φορές στην πρόσκληση κηδείας υπάρχει η παράκληση όλοι οι προσκεκλημένοι στην κηδεία να προσέλθουν με λευκή ή με την καθημερινή τους ενδυμασία. Εφόσον υπάρχει κάποια επιθυμία θα πρέπει οι παρεβρισκόμενοι στην κηδεία να την ακολουθήσουν και να τη σεβαστούν.

Στολή ως ενδυμασία πένθους

Εάν ο αποβιώσας / η αποβιώσασα εργάστηκε στη διάρκεια της ζωής του / της ως πυροσβέστης ή αστυνομικός, ή ακόμα και στο στρατό ή το πολεμικό ναυτικό, συμβαίνει μερικές φορές η τελετή να διεξάγεται με αυτή τη στολή ως ενδυμασία πένθους. Επίσης και με την ιδιότητα μέλους ενός συλλόγου δεν είναι σπάνιο το γεγονός, να εμφανίζονται στην κηδεία τα μέλη του συλλόγου με τη στολή του συλλόγου. Φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση (εφόσον ο ο αποβιώσας / η αποβιώσασα ή κάποιο στενό μέλος της οικογενείας δεν το επιθυμούν ρητά) θα πρέπει να συζητηθεί με τους πλησιέστερους συγγενείς.

Πένθιμη ενδυμασία και για παιδιά;

Ειδικά στα μωρά και στα μικρά παιδιά δεν αναμένεται, ότι όλοι οι νεότεροι θα πρέπει να εμφανιστούν σε ομοιόμορφο μαύρο χρώμα ή σε άλλα σκούρα χρώματα. Ωστόσο τα μουντά χρώματα είναι πάντα καταλληλότερα από τα πολύχρωμα σχέδια και τα μπλουζάκια με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Εφόσον οι πιο μικροί δεν είναι πλέον πολύ μικρής ηλικίας και λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε μία κηδεία, θα πρέπει να έχουν μία άποψη, τι περίπου τους περιμένει σε αυτήν την επικήδεια τελετή και ότι θα πρέπει να συμπεριφερθούν αρκετά ήσυχα. Κάθε παιδί είναι φυσικά διαφορετικό, το ένα πιο ζωηρό από τό άλλο και προπαντός ακόμη και και οι μαθητές δεν γνωρίζουν ακόμη, πώς να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά μία τέτοια κατάσταση.

Το γέλιο δίνει παρηγοριά

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αισθάνεστε άβολα ως γονιός αν το μωρό κλαίει, ή θα πρέπει να κρατήσετε τα παιδιά σας σε μία καλή διάθεση. Ακριβώς μετά την ταφή και κατά την συνήθη συνάντηση που ακολουθεί για καφέ και γλυκό η ατμόσφαιρα γίνεται καλύτερη, όταν αντηχούν παιδικά γέλια. Προπαντός για τους ηλικιωμένους πενθούντες δεν αποτελεί αγκάθι στο μάτι τους, αντιθέτως είναι ένας ευπρόσδεκτος λόγος, να γελάσουν οι ίδιοι, να αγκαλιάσουν την νεότερη γενιά και να αισθανθούν πάλι λίγη χαρά.

Τα παιδιά παρεμβαίνουν πάντα ως φύλακες άγγελοι στην περίπτωση ανάγκης.

.

Albert-Roßhaupter Str.78

81 369 München

Tel: 0 89 500 777 00

Fax: 089 500 777 01

München 0049 15 14 13 000 13

Düsseldorf 0049 17 62 40 961 34

Stuttgart 0049 15 14 13 000 16

Frankfurt 0049 15 16 60 224 21

Berlin 0049 15 14 13 007 07

Mail: [email protected]